Verslag Jonge Dierendag  2024

Afgelopen 28 september hebben wij na drie jaar weer onze jonge dierendag kunnen organiseren. Normaal gesproken doen we dat jaarlijks, maar de vogelgriep heeft drie jaar lang roet in het eten gegooid. Gelukkig konden we dit jaar zonder al te veel beperkingen onze dieren laten keuren. Net als bij voorgaande edities vond de jonge dierendag plaats op Landgoed Oosterheerdt in Leek.

Voor iedereen was het wel weer even wennen. Dat bleek meteen toen er toch nog een aantal kooien bijgeplaatst moesten worden. Ook moest er even gewacht worden tot de laatste dieren gearriveerd waren. Waarschijnlijk moesten die dieren vroeg in de ochtend nog geconditioneerd worden. Gelukkig stond er voor iedereen een kop koffie met een plak koek klaar. Uiteindelijk was er een 70 tal dieren in drie kleurslagen aanwezig, zodat de keurmeesters een volle keuring hadden.

Keuring groten

De keuring begon met 7 grote zilverpel hanen. Het viel meteen op dat geen enkel dier volledig uitgegroeid was. Daardoor konden het type en de staart niet goed beoordeeld worden. Gelukkig weten de keurmeesters dat op een jonge dierendag met name op de showpotentie gekeurd moet worden. De meeste dieren hadden mooie donker bruine ogen en er waren zelf twee hanen met een prachtig vleugelbandje. Erwin Akkerman had de mooiste haan met een predicaat ZG(Zeer Goed). Bij de zilverpel hennen was het Kor Blok die met de prijzen ging lopen, zijn hennen behaalden daar zowel de 1e als de 2e  prijs met een predicaat F(Fraai). Kor was de enige inzender bij de grote goudpellen, waardoor hij daar ook de prijzen pakte. Bij de grote citroenpellen was het iets spannender, maar ook daar ging een hen van Kor met de 1e prijs aan de haal. De kwaliteit bij de groten was zeer wisselend. Dat kwam met name doordat veel dieren nog deels aan het ruien waren. Wanneer de staart van een kip niet klaar is, kan het type nauwelijks beoordeeld worden, terwijl dat het belangrijkste onderdeel van het totaalplaatje is. Aan de fokkers dus opdracht om volgend jaar een paar weken eerder te broeden, zodat de dieren wat verder uitgegroeid zijn.

Keuring krielen

De keuring voor de circa 30 krielen startte bij de citroenpel hennen. Deze hennen waren nog erg jong, maar keurmeester Munneke probeerde er toch nog een potentieel predicaat van te maken. De mooiste citroenpel ging naar onze jeugdlid Niek Blok met een hennetje (ZG 95). Daarna waren de zilverpellen aan de beurt. Snel viel op dat deze dieren wat verder waren in ontwikkeling. Ook bleek dat er veel diversiteit zit in de bouw van de krielen. Te grote krielhennen werden afgewisseld met kleinere, mooie hennetjes. Aandachtspunt voor de pelling is dat het geblokter mag. Een moeilijke fokeigenschap maar die we toch willen zien bij de tekeningdieren. Winnaar ging naar J. Spoelma met een F-predikaat. Tenslotte werden de goudpellen onder oog genomen, deze kleurslag was qua ontwikkeling het verst. En dit leidde tot enkele mooie predicaten. Hier ging de oorkonde voor de mooiste goudpel naar Niek Blok (ZG 95). Oftewel er waren een mooi aantal dieren. Ondanks een aantal jaren geen shows is de kwaliteit gelukkig nog steeds aanwezig. Alle winnaars gefeliciteerd!

Informatiebord

Aangezien wij al een paar jaar welkom zijn op Landgoed Oosterheerdt, werd het wel eens tijd dat daar ook Groninger Meeuwen kwamen te zitten. Tegen de schapenstal was een nieuw kippenhokje geplaats dat recent een likje verf had gehad. Kor heeft er voor gezorgd dat daar nu een trio zilverpel krielen in zit. Namens de Groninger Meeuwen Club heeft Bart een informatiebord uitgereikt een de beheerders van Oosterheerdt, zodat de bezoekers nu ook over het bestaan van de Groninger Meeuwen worden geïnformeerd.

Warme maaltijd

Tussen de middag hebben we een warme maaltijd gegeten in de kantine van de boerderij. De warme maaltijd bestond uit gekookte aardappels met rode kool, sperziebonen, appelmoes en een gehaktbal. Tijdens het eten werd er druk gepraat over de dieren en de hobby. De maaltijd werd afgesloten met een ambachtelijk toetje.

Prijsuitreiking

Na het eten moest er nog een deel van de dieren gekeurd worden. De aanwezigen en inzenders hadden tijdens de keuring de tijd om bij te praten en kritisch het oordeel van de keurmeesters te bekijken. Aan het eind van de keuring konden de dieren uitgekooid worden en werden de kooien gezamenlijk opgeruimd. Nadat alles netjes was gemaakt werden de prijzen uitgereikt onder het genot van een verfrissing. De winnaar van elke kleurslag kreeg een oorkonde. Ook werd de winnaar van de lekenkeuring bekend gemaakt. (Tijdens de lekenkeuring schrijft iedereen de kooinummers op van de dieren die volgens hem of haar het mooiste zijn. Op die manier kun je bepalen wie er het meeste kijk op heeft, of het vaakst met de keurmeester eens is.) Roelof Doldersum stak er met kop en schouders bovenuit en onder luid applaus nam hij zijn Groninger Koek in ontvangst.

Al met al was het een gezellige en nuttige dag. Hier en daar was het nog een beetje rommelig, maar uiteindelijk ging iedereen voldaan naar huis. We hopen dat we dit jaar weer meer mogen showen, zodat we elkaar vaker tegen kunnen spreken. Doordat er geen dieren van de Veluwe aangevoerd mochten worden, was de bezetting bij een paar kleurslagen wat mager. Hopelijk kunnen we volgend jaar een jongedierendag organiseren zonder beperkingen.