De Groninger Meeuwen van Wim Huis
klik op onderstaande link

de_Groninger_Meeuwen_van_Wim_Huis.pdf


Met dank aan Aviculture-Europe  
klik op onderstaande link

http://www.aviculture-europe.nl/nummers/16N01A10.pdf


Met dank aan de Asser Courant 
klik op onderstaande link

Groninger Meeuwen Club houdt fraai getekende hen in stand 

 

Met dank aan Aviculture-Europe  
klik op onderstaande links

Groninger Meeuwen van Marius Gahrmann uit Boskoop   

Kampioensdieren van de Noordshow 2012    

 

Erkenning grote Groninger Meeuw Citroenpel is een feit

                            

   De erkenning van de grote Groninger Meeuw Citroenpel is vanaf 1 februari 2008 officieel.  Op verschillende tentoonstellingen waren er al mooie dieren. De fokkers W. van Dijk (oude haan), D.J.J. van Keulen (oude hen), Comb. Hofmeijer (jonge haan) en Tj. Van Duinen (jonge hen) hadden een mooie selectie op de Noordshow te Zuidlaren ter erkenning aangeboden. Ook B. Veerman heeft zijn bijdrage hieraan geleverd.
Het is na jaren van inspanning gelukt om ook de groten erkent te krijgen. Eindelijk kunnen we op de shows nu predikaten zien in plaats van NE. Alle fokkers die zich hiermee bezig gehouden hebben hartelijk dank daarvoor.
En ook Elze Zwama willen wij bedanken voor de hulp bij het uitzoeken van een mooie collectie.

 

'Zeldzaam dierenras blijft dankzij show'

door onze redacteur Petra Noordhuis

 
Duizenden fokkers van 'kleindieren' als kippen, sier- en watervogels en konijnen, hebben vorige week de Noordshow in Zuidlaren bezocht, de grootste kleindierententoonstelling van Nederland. Zaterdag was de laatste tentoonstellingsdag.
  
ZUIDLAREN - Als de Noordshow er niet was geweest, hadden een aantal zeldzame dierenrassen niet meer bestaan, durft Anne Pilat, woordvoerder van de Noordshow, wel te
stellen. Zo werd de Groninger Meeuw, een oud hoenderras, dertig jaar geleden met uitsterven bedreigd, omdat er alleen nog maar een paar fokkers waren in de omgeving van Grootegast. Inmiddels zijn er weer voldoende fokkers. Dat komt volgens Pilat mede doordat fokkers op kleindierententoonstellingen met elkaar in contact komen. ,,Op de Noordshow vergelijken fokkers hun dieren met die van anderen en door uitwisseling van dieren is bloedverversing mogelijk. Er worden ook ervaringen uitgewisseld.''
De Noordshow, die dit jaar z'n 29e editie meemaakte, trekt de laatste jaren tussen de twaalf- en vijftienduizend bezoekers, afkomstig uit het hele land en uit het buitenland. De tentoonstelling wordt niet alleen door fokkers bezocht, maar ook door leken die willen zien welke rassen er allemaal bestaan of die bijvoorbeeld een bijzonder kippenras in hun kippenren willen.

Vogelgriep
Dit jaar waren er 11.000 dieren te bewonderen in de hallen van de Prins Bernhardhoeve, de beurs van Zuidlaren. Konijnen, cavia's, duiven, kippen en sier- en watervogels, zoals pauwen, kalkoenen fazanten, parelhoenders, kwartels, ganzen en eenden. Hoenders uit Duitsland en BelgiŽ waren dit jaar niet welkom op de beurs, vanwege de vogelgriep. ,,Dat scheelt ons zo'n duizend dieren'', vertelt Anne Pilat. Er waren wel Duitse en Belgische konijnen.

Kukeleku
In de hal met hoenders laten de hanen de ene na de andere kukeleku horen. Voor wie gevoelige oren heeft, is het beter toeven op de duivenafdeling, waar zo'n 850 duiven zachtjes zitten te koeren. De eenden doen het ook rustig aan, de meeste liggen wat te soezen in het stro. Er zitten eenden bij die voor de leek veel weg hebben van de wilde eend, maar er zijn ook eenden met bonte veren, zoals de Mandarijn en de Smaragdeend. Die laatste eend heeft een glanzend groen verenpak, ongeveer de kleur groen die wilde mannetjeseenden op hun kop hebben.
In de konijnenhal zitten zo'n 3800 konijnen. Alle erkende rassen zijn vertegenwoordigd, zoals de gevlekte Hollander, de gestippelde DalmatiŽr, het kleine Kleurdwergje dat niet meer dan een kilo weegt en de uit de kluiten gewassen Vlaamse Reus die wel 10 kilo kan wegen.
Op alle kooien zitten kaartjes waarop ras, leeftijd en een beoordeling staat. Op de eerste tentoonstellingsdag zijn alle dieren gekeurd door zo'n 150 keurmeesters. De eigenaren vinden het plezierig om te weten of hun dieren aan de rasstandaard voldoen. Daarnaast zijn de beoordelingen handig voor de mensen die een fokgeschikt dier willen kopen. ,Dit jaar is een recordaantal dieren verkocht'', zegt Pilat. Zaterdag aan het begin van de middag waren al meer dan vierduizend dieren van eigenaar verwisseld. 
Zonder vrijwilligers zou de Noordshow niet kunnen bestaan, vertelt Pilat. ,,Elk jaar helpen honderden mensen vrijwillig mee. Mensen uit de omgeving, meest leden van kleindierenverenigingen, geven zich op om de beurs in twee dagen op te bouwen.'' Er is werk genoeg. ,,De kooien moeten worden neergezet. Dat waren er dit jaar zo'n vierduizend.'' Ze moeten klaar staan vůůr de inbrengdag, die dit jaar op woensdag 2 januari was. Als de dieren een keer in hun kooi zitten, worden ze verzorgd door vrijwilligers. ,,De dieren krijgen elke ochtend voor zeven uur te eten en 's avonds weer.'' Het zijn ook de vrijwilligers die de beurs netjes houden. ,,Ze bezemen elke avond de vloer.'' En na afloop moet de beurs natuurlijk weer worden afgebroken.

Trots
Elk jaar worden er weer genoeg mensen gevonden die vrijwillig willen meewerken aan de Noordshow. ,,De kracht van de Noordshow is de gebondenheid, het contact tussen de fokkers'', volgens Anne Pilat. ,,De vrijwilligers zijn er ook trots op dat we de grootse show van Nederland zijn en dat mensen daarom overal vandaan naar het noorden komen.''

Bron: Nederlands Dagblad

Dit is een pagina van de Groninger Meeuwen Club

Voor het laatst bijgewerkt op 2
februari 2017

© Copyright
GMC 2006-201
7                                                                                                                                                                                            Webhosting: Halma Automatisering