Historie 

   Na de oprichting van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen in 1976 werd in 1978 een inventarisatierapport gepubliceerd over de zeldzame huisdierrassen in Nederland. Daar werd met schrik geconstateerd dat de Groninger Meeuw met nog drie inzenders en totaal slechts dertig dieren uiterst zeldzaam bleek te zijn. Al snel kwam er meer belangstelling voor het Groninger Meeuwen ras en kon in 1980 in Hoogeveen de Groninger Meeuwen Club worden opgericht.

   Sinds de oprichting worden gemiddeld 35 grote Groninger Meeuwen en 75 Groninger Meeuw krielen ingezonden op de Clubshow van de GMC, de Noordshow te Zuidlaren.

   Gemiddeld worden er per tentoonstellingsseizoen 230 dieren ingezonden door 35 fokkers. Om het voortbestaan van dit fraaie, maar zeldzame, Nederlandse landhoen te kunnen garanderen zijn actief fokkende leden van groot belang om de grens van minimaal 50 actieve fokkers in groot en kriel per keurslag te halen en te behouden zodat de genetische variŽteit behouden blijft en gevaar voor inteelt buiten de deur gehouden kan worden!

   Ter illustratie, in 1939 bestond 80% van de Nederlandse hoenderpopulatie uit witte leghorn, 12% uit Rhode Island Red en 8% uit overige rassen.

 

 

 

 

 

Dit is een pagina van de Groninger Meeuwen Club

Voor het laatst bijgewerkt op 1 januari 2015

© Copyright
GMC 2006-2017                                                                                                                                                                                            Webhosting: Halma Automatisering